BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Een frisse blik op bekende scènes

Van het genieten van de natuur tot het benutten van natuurlijk licht. Drie fotografen geven tips om onvergetelijke foto's te maken van dagelijkse taferelen.
Fotograaf Camilla Rutherford lacht voor de foto terwijl golven op de achtergrond tegen de wal slaan.

We nemen onze omgeving vaak voor lief en denken vaak dat we honderden kilometers moeten reizen om interessante foto's te maken. Besteed je tijd door bekende scènes vanuit een nieuw perspectief te bekijken en geef je foto's nieuw leven. Canon vroeg drie fotografen van over de hele wereld om tips over hoe zij nieuwe perspectieven vinden om zichzelf en hun publiek te inspireren. Dit zijn hun beste tips voor het creëren van inspirerende foto's die dicht bij huis kunnen worden gemaakt.

1. Wees creatief tijdens het fotograferen van dramatische skylines in de stad.

De Thames Barrier in Londen bij zonsondergang met de kleurrijke lichten van de Canary Wharf zichtbaar in de achtergrond.

Of je nu in een drukke stad of in een afgelegen gebied woont, je kunt prachtige foto's maken door met de compositie en instellingen van je camera te experimenteren. Deze foto is gemaakt met een lange sluitertijd.

Laku Davies is een fotograaf in Londen die haar avonturen in de stad en daarbuiten vastlegt. Laku gebruikt haar camera dus voor stadsgezichten en straatfotografie. Twee van haar favoriete foto's combineren een iconisch uitzicht op Londen met een creatieve twist.

"Ik was bij de Thames Barrier tijdens de zonsondergang en kon Canary Wharf in de verte zien," zegt Laku. Ze gebruikte haar Canon EOS M50 met een Canon Mount Adapter EF-EOS M en een Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (nu opgevolgd door de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM) telelens om het indrukwekkende uitzicht vast te leggen.

"Ik gebruikte deze lens vanwege de beperkte scherptediepte van telefoto's," legt ze uit. "De achtergrond wordt naar voren gebracht en ik wist dus dat de Canary Wharf goed zichtbaar zou zijn tussen de pijlers." Telelenzen beperken de scherptediepte om de achtergrond en voorgrond dichter bij elkaar te brengen dan ze eigenlijk zijn.

Een lange sluitertijd en een ND-filter benadrukken de scène voor een levendig, surrealistisch effect. "Een sluitertijd van 30 seconden kan de lichte delen overbelichten. Ik gebruikte een ND-filter voor de lens om de lichte delen vast te leggen zonder ze te overbelichten tijdens het bewerken," zegt Laku.

Een portret van lifestyle- en reisfotograaf Laku Davies.

Laku Davies

De lifestyle- en reisfotograaf uit Londen fotografeert graag stadszichten met een creatieve twist.

2. Fotografeer bezienswaardigheden vanuit een uniek perspectief

Een dubbeldekker op de Tower Bridge in Londen bij zonsopgang. De lucht op de achtergrond is oranje.

Laku raadt aan locaties op verschillende tijdstippen te bezoeken om de perfecte foto te maken. Ze maakte deze foto van een dubbeldekker op de Tower Bridge om half 6 's ochtends.

Een nachtopname van The Shard in Londen met daaronder de verlichte gebouwen Southwark. De Millennium Footbridge in Londen staat op de voorgrond.

Straatfotografie en stadsgezichten, zoals deze indrukwekkende foto van The Shard in Londen, zijn veel te zien in Laku's werk. Groothoeklenzen worden vaak gebruikt voor stadsgezichten, maar Laku gebruikte een telelens om een bekende locatie op een unieke manier vast te leggen.

Als je een bekende en vaak gefotografeerde bezienswaardigheid zoals de Tower Bridge in Londen gaat fotograferen, raadt Laku aan om verschillende perspectieven uit te proberen. Het kan dus verstandig zijn om al vroeg op pad te gaan met je camera. Ze is ooit om half 6 begonnen omdat ze zich op een bepaald deel van de architectuur van de beroemde brug wilde concentreren.

"Ik gebruikte mijn telelens om de toren te isoleren en de gloed van de zonsopkomst achter de toren vast te leggen voor een halo-effect," zegt ze. "De oranje lucht en de dubbeldekker maakten die foto helemaal af!"

Ze adviseert iedereen die op zoek is naar inspiratie in hun eigen omgeving om favoriete locaties op verschillende tijdstippen te bezoeken om dingen interessant te houden.

"Daag jezelf uit met verschillende soorten belichting gedurende de dag," zegt Laku. "Gebruik verschillende lenzen. Anders maak je steeds dezelfde foto. Zorg dat het interessant blijft voor jezelf en voor de mensen die je foto's bekijken." Een Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens is een goede optie als er weinig licht is, omdat hij zo snel is en veel licht binnenlaat. Als je meer in beeld wilt brengen en de hele scène wilt vastleggen, kun je de Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-lens uitproberen.

3. Vind het beste licht

Een figuur staat afgetekend tegen een dramatische oranje zonsopkomst.

Pierre Dubuis bezoekt hetzelfde park steeds opnieuw en is altijd op zoek naar een nieuw perspectief voor zijn foto's.

Pierre Dubuis bezocht het regionaal natuurpark Pilat in de regio Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk en dit heeft zijn foto's een nieuwe dimensie gegeven. De jonge fotograaf gebruikt een Canon EOS 5D Mark III (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en maakt al sinds zijn vijftiende foto's. Maar het was tijdens zijn opleiding fotografie dat zijn passie voor avonturen in de buitenlucht begon. Hij zegt dat zijn vrienden de reden zijn dat hij nu zo'n passie voor de natuur heeft. Lokale gebieden opnieuw bezoeken helpt zijn creativiteit. En dat is te zien aan zijn favoriete foto's, die allemaal in hetzelfde park zijn gemaakt.

"Om mooie plekken te ontdekken, moet je zo veel mogelijk op pad gaan. Je ontdekt vaak meer dan je verwacht," zegt hij. "Ik kijk op Instagram voor inspiratie. Bezoek plekken op verschillende tijdstippen en fotografeer vanuit verschillende hoeken om de juiste sfeer te krijgen."

Om sfeervolle foto's te creëren, raadt Pierre aan om 's ochtends vroeg of 's avonds laat op pad te gaan. "Het licht is vaak het mooist vroeg in de ochtend en tijdens de zonsopgang en zonsondergang," zegt hij. "Het natuurlijke silhouet (hierboven) is tijdens een zonsondergang vastgelegd. Voor dit soort foto's is het verstandig om van tevoren te kijken wat de weersverwachting is. Ga 30 minuten van tevoren naar de locatie toe zodat je tijd hebt om de juiste plek te vinden en verschillende hoeken uit te proberen. Ik heb deze foto onderbelicht door een kortere sluitertijd te gebruiken met een hoge diafragma van f/22. Ik wilde een duidelijk, donker silhouet met een donkere sfeer."

Een portret van Pierre Dubuis.

Pierre Dubuis

De 21-jarige natuurfotograaf werkt graag met natuurlijk licht tijdens de zonsopgang en zonsondergang.

4. Let op de details

Een close-up van een varenblad tegen een donkere achtergrond.

Je kunt ook interessante foto's maken zonder ver te reizen door je te focussen op details die niet direct te zien zijn. Pierre maakt graag close-ups van de natuur.

De bladeren van een boom met tegenlicht van de zon.

Deze foto van de bladeren van een boom wordt belicht door de ondergaande zon in de buurt van de Saut du Gier-waterval.

"Observeer alles wat er om je heen gebeurt, tot in het kleinste detail," zegt Pierre, verwijzend naar een van zijn andere favoriete foto's - een gedetailleerde foto van een varenblad. Een ISO van 3200 en een diafragma van f/4.5 hielpen hem de donkere kleuren van het bos tot leven te brengen. Door zijn Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-lens te openen, kon hij de scherptediepte verminderen en focussen op de prachtige textuur van de bladeren van de varen. Er was een hoge ISO nodig vanwege beperkte licht in het bos.

"Ik maakte deze foto tijdens een kort uitstapje in het bos," legt Pierre uit. "Ik wilde mijn hoofd leegmaken en de varen werd verlicht door een lichtstraal. Dit is een van mijn favoriete foto's omdat het de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur laat zien."

5. Leg het buitengewone vast in dagelijkse taferelen

Twee jongetjes spelen in het zand bij een houtwinkel, omhuld door stof.

Lichtomstandigheden veranderen gedurende de dag. Het tijdstip waarop je een foto maakt, kan het verschil maken tussen een uitzonderlijke foto - zoals deze sfeervolle afbeelding van Camilla's kinderen - en een gewone foto.

Camilla Rutherford is een bekroonde fotograaf uit Schotland die het skiseizoen in Nieuw-Zeeland begon te fotograferen. Ze fotografeert atleten in de natuur en woont nu samen met haar man, een Merino schapenboer, en twee zonen in het schilderachtige dorp Wanaka.

Camilla heeft een reportage-achtige stijl en gebruikt veel natuurlijk licht. Dit is duidelijk te zien in deze belichte foto van haar kinderen in de zandbak. Ze maakte deze foto met haar Canon EOS R met een EOS R-adapter en haar favoriete lens, de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

"Mijn favoriete element in deze foto is de gezichtsuitdrukking van mijn zoontje," zegt ze. "Hij heeft het zo naar z'n zin. Het is dat plezier in ongestoord spelen dat deze foto zo bijzonder maakt.

"Als je spelende kinderen fotografeert, heb je soms geen tijd om een prime-lens te pakken," voegt ze toe. "De Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM heeft hier een perfecte zoomafstand voor. En de beeldkwaliteit komt in de buurt van wat je met een prime-lens kunt bereiken."

Tegen de zon in fotograferen is een leuke uitdaging, zegt Camilla, maar systeemcamera's zoals de Canon EOS RP maken het gemakkelijker dankzij een elektronische zoeker. "Je kunt de belichting zien en deze aanpassen, afhankelijk van de hoeveelheid tegenlicht," legt ze uit.

Een portret van Camilla Rutherford met zonnebril op.

Camilla Rutherford

De Schotse Camilla is een bekroonde fotojournalist die nu met haar familie op een boerderij in Nieuw-Zeeland woont. Ze is gespecialiseerd in sport-, reis-, en lifestylefotografie.

6. Fotografeer wat je kent om een verhaal te vertellen

Een man in een workshop gebruikt een slijpmachine en is omgeven door gereedschap. De zon schijnt door een opening in de achterwand.

De manier waarop de vonken van de slijpmachine en het licht gloeien geeft deze anders normale foto een nieuwe dimensie.

Camilla's foto van haar man in de werkplaats van de boerderij laat de rijke geschiedenis van hun woonomgeving zien. Camilla gebruikt natuurlijk licht en een korte sluitertijd om te laten zien dat je niet ver hoeft te reizen om een verhaal te vertellen.

"Onze zonen zijn de vijfde generatie op de boerderij. Ik maak graag foto's van de werkplaats," zegt ze. "De jongens kijken graag toe hoe hun vader dingen repareert. Ik merkte dat de zon 's ochtends door een opening in de achterwand van de werkplaats scheen en dat dit een lichtstraal in de linkerhoek creëerde," zegt ze.

"Ik maakte een groothoekopname met mijn Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens om het hele verhaal te vertellen. Ik verhoogde de ISO tot 800 zodat ik iets meer licht had en gebruikte een snelheid van 1/80 sec. Dat was een goede sluitertijd om de beweging van het wiel en de vonken vast te leggen."

Of je nu door het bos loopt, in de stad bent, of thuis geniet, foto's van je omgeving hoeven niet saai te zijn. Door jezelf te leren op een nieuwe manier naar dagelijkse taferelen te kijken en dingen die veel voor je betekenen vast te leggen, kun je prachtige foto's maken.


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

  • AVONTUURLIJKE FOTOGRAFIE

    Tips voor avontuurlijke fotografie

    Vijf tips voor het vastleggen van je avonturen in de buitenlucht met de EOS M6 Mark II.

  • WINTERFOTOGRAFIE

    Betere winterfoto's maken

    Haal alles uit dit prachtige seizoen met fotograaf Vladimir Medvedev.

  • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

    5 geweldige tips voor het maken van time-lapse-opnamen van landschappen

    Breng landschappen tot leven met deze beste tips en tricks voor time-lapse-fotografie.

  • WILDLIFEFOTOGRAFIE

    Urban wildlifefotografie

    Christine Sonvilla en Marc Graf onthullen hun beste tips en technieken voor het fotograferen van wildlife dicht bij huis.