nlen
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Foto van een Japanse oesterbank op de Engelsmanplaat in de Waddenzee met op de achtergrond de klipper Najada.

In samenwerking met 'Gekruid & Geroerd' en 'Zandbank Zeilcharters' bereid ik een combi-dagtocht voor waarbij we in een ontspannen(de) sfeer kunnen wandelen, fotograferen en genieten in het schitterende en unieke Werelderfgoed Waddenzee. Een datum is nog niet bekend. Deze is onder meer afhankelijk van de voortdurende veranderende hoog- en laagwatertijden.

Voorlopig wort gedacht aan het volgende programma:

Vanaf Lauwersoog varen we met de traditionele klipper Najade vanaf Lauwersoog de weidse Waddenzee op in de richting van de Engelsmanplaat. Onderweg genieten we van de rust en de stilte in dit onmetelijk uitgestrekte natuurgebied. We kunnen het voortdurend wisselende landschap fotograferen met de vaak indrukwekkende wolkenluchten.

Grote kans dat we tijdens het varen zeehonden tegenkomen, lui liggend op een zandplaat of verrassend dichtbij opduikend naast het schip. Afhankelijk van het seizoen kunnen we ook grote groepen steltlopers en andere vogels zien overvliegen of fouragerend op de zandplaten en mosselbanken.

Wie wil mag schipper Hans Vlasbloem helpen helpen bij het zeilen met sfeervolle zeilschip. Zoals het heisen van de zeilen en het sturen met het grote stuurwiel. In de loop van de ochtend begint Janet Frieling met het voorbereiden van een smakelijk lunch, waarbij verse producten uit en rond de Waddenzee worden gebruikt.

Close-up van de grillig gevormde schelpen van de Japanse oester.

Na de lunch verlaten we de Najade. We lopen - mogelijk eerst nog even door laag water - over de droogvallende zandbodem de Engelsmanplaat op. Op het eiland maken we een wandeling, waarbij we ook alle tijd nemen om rustig te kunnen fotograferen. We kunnen hier overzichtfoto's maken, maar ook detail- en makrofoto's. Benut de vloeiende lijnen, die we op het eiland zien. Of probeer eens de fraaie, grillig gevormde schelpen van de Japanse oester  op een creatieve manier in beeld te brengen (zie foto).

[Tekst wordt vervolgd]

Onderstaande bedragen zijn 'vanaf' prijzenNederland

* Bovenstaande bedragen zijn:

 • 'vanaf' prijzen
 • inclusief 21% btw
 • exclusief eventuele:
  • reis- en verblijfskosten (km-vergoeding = € 0,35 per km)
  • consumpties, tenzij dit uitdrukkelijk is vermeld
  • bijkomende kosten, zoals:
   • toegangskosten
   • veerboot
   • huur fietsen

**Groepswandelingen en zeiltochten met minder dan minimum aantal deelnemers

Wilt u een groepsuitje organiseren met minder dan het aangegeven minimum aantal personen, dan is dat mogelijk. Wanneer u bereid bent voor het vermelde minimale aantal personen te betalen, kunt u ook gewoon voor minder personen de wandeling of zeiltocht boeken.

Groepswandelingen per persoon (min. deelname: 8 personen)**

tarief
per persoon
excursie (ochtend, middag of avond) € 20*
verzorgde dagtocht
incl. koffie/thee met gebak + lunch + drankje na afloop
€ 65*
verzorgd weekend
incl. koffie/thee/frisdank + 2 lunches (tijdens de wandelingen)
excl. overnachtingen en overige maaltijden
€ 150*
verzorgd arrangement
(per dag)
€ 65*

Combi wandel-/zeiltochten Waddengebied (min. deelname: 10 personen)**

 
uitsluitend voor groepen op aanvraag;
prijzen afhankelijk van aantal deelnemers, duur tocht en vertreklocatie
 € 197 p.p.p.d.*
idem - globale indicatie voor weekend (vrijdagavond t/m zondagmiddag) € 495 p.p. *

Exclusieve privéwandelingen (max. 2 personen):

 
excursie of dagdeelwandeling (ochtend, middag of avond; ca. 3 - 4 uur) € 75 p.p.*
verzorgde dagtocht
incl. koffie/thee met gebak + lunch + drankje na afloop
€ 150 p.p.*
excursie, dagtocht of arrangement volgens uw eigen wensen  in overleg

Lezingen en presentaties

 
Fotografie Onderweg (ca. 45 - 60 minuten) - lezing/presentatie € 250*

Volop tijd en gelegenheid om te fotograferen

Misschien herkent u het wel. Tijdens een excursie of rondwandeling in groepsverband wilt u een foto maken. Van een schitterend landschap, van een fraaie bloem of van een insect op de grond. Voor u het weet is de rest van de groep al tientallen meters verder. Nadat u de foto heeft gemaakt haast u zich om de groep in te halen, waarna het verhaal van voren af aan begint. U wilt weer een foto maken van...

Tijdens de Natuurfotowandelingen krijgt u volop de tijd en gelegenheid te fotograferen. Het maakt niet uit of u een geavanceerde spiegelreflexcamera met tal van lenzen heeft of een eenvoudige compactcamera of smartphone. Tijdens de wandelingen besteden we vooral aandacht aan het opnieuw leren zien van onderwerpen. Vooral het zien op een andere manier dan 'normaal'.

Het is gewenst om een statief mee te nemen. Klein of groot is minder van belang. Wel moet uw camera erop passen. Trek verder kleding aan die tegen een stootje kan. In enkele gebieden zijn stevige schoenen of zelfs (waterdichte!) laarzen noodzakelijk.

Wandelen | Fotograferen | Genieten

Onder leiding van mij, beroepsfotograaf en natuurgids Meindert van Dijk, kunt u in kleine groepen in een ontspannen sfeer wandelen, fotograferen en genieten in de mooiste natuurgebieden.

Tijdens de wandelingen krijgt u informatie over de natuur en het landschap en tips hoe u met uw eigen camera betere natuur- en landschapsfoto's kunt maken.

De nadruk van de Natuurfotowandelingen ligt op de natuurbeleving en het genieten van de natuur en het landschap.

Voor wie?

De Natuurfotowandelingen zijn vooral geliefd bij de 50-plussers. Daarnaast ook als groepswandeling tijdens familieuitjes, bedrijfsuitjes en verenigingsuitjes.Dat de leeftijd geen rol speelt blijkt wel uit de belangstelling van de wandeling door basisscholen. Het is verrassend hoe de kids met hun mobieltjes verrassend mooie foto's kunnen maken. Met het aanbieden van Natuurfotowandelingen kunnen hotels, conferentiecentra, campings en bungalowparken net iets extra's bieden voor hun gasten.

Aanbod

U kunt kiezen uit ochtend-, middag- en avondwandelingen, dagtochten en - bij uitzondering - meerdaagse arrangementen. Ook zijn combinaties van varen en wandelen mogelijk.

De Natuurfotowandelingen vinden plaats in het Werelderfgoed Waddenzee, in Nationale Parken, Nationale Landschappen en andere interessante natuurgebieden.

Historie

Na een burn-out koos ik ervoor om zoveel mogelijk leuke dingen te doen, zowel in mijn werk als privé. Minder werkdruk en stress en meer genieten van het leven. Het begrip Natuurfotowandelingen bedacht ik in 2004 als een samentrekking van mijn passies: de natuur, de fotografie en het wandelen. Inmiddels hebben de Natuurfotowandelingen landelijke bekendheid gekregen.

Onthaasten en Genieten

De Natuurfotowandelingen zijn erg geschikt om te onthaasten. U kunt genieten van de natuur, het landschap, de rust en de ruimte. Niet in een ver buitenland, maar in ons eigen Nederland. Het wandeltempo ligt laag zodat u volop tijd en gelegenheid heeft om rustig te fotograferen. Overigens kunt u ook deelnemen zonder een camera mee te nemen.

Maatwerk op verzoek

Op verzoek organiseer en begeleid ik Natuurfotowandelingen en meerdaagse arrangementen op maat. Ik houd daarbij rekening met uw wensen.

Deze maatwerkwandelingen kunnen ook plaatsvinden in meer gecultiveerde omgevingen, zoals stadsparken, modeltuinen en landgoederen. Verder ook in de directe nabijheid van hotels, restaurants, campings en bungalowparken.

De wandelingen zijn erg geschikt als groepsuitjes voor families, verenigingen, bedrijven en andere organisaties. Ze kunnen worden gecombineerd met lunches, diners en overnachtingen.

En wat dacht u van een wandeling in combinatie met een vaartocht? Misschien eens een weekend of midweek op een historisch zeilschip op de Waddenzee met een wandeling op een Waddeneiland of een drooggevallen zandplaat?

Tarieven

De vergoedingen voor deelname aan de dagtochten zijn vanaf € 60 per persoon. Dit is inclusief koffie of thee bij ontvangst, een lunch en een consumptie na afloop.

De excursies (ochtend-,  middag en avondwandelingen) kosten € 20 per persoon.

De vergoeding voor de (meerdaagse) arrangementen is afhankelijk van uw wensen. Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Raadpleeg het volledige tarievenoverzicht.

"Bij deze wil ik je nogmaals bedanken voor de leuke en inspirerende dag gisteren. De ontspannen wijze waarop je de workshop gaf, het fraaie Drents-Friese Wold en de uitstekende catering maakten het tot een succes. En natuurlijk het prettige gezelschap. Ik ga met nog meer plezier door met mijn fotografiehobby, hoewel ik vrees dat ik binnenkort toch maar weer een spiegelreflex ga aanschaffen. Is het toch nog een duur weekend geworden (-: "


"Ik ben als lid van de Fotogroep Delfzijl meegeweest met de avondwandeling door het Lauwersmeer. Het was een leerzame, gezellige avond, je kunt leuk vertellen over fotografie maar ook zeker over de natuur!! Ik hou je website/agenda in de gaten..... Bedankt en tot de volgende keer!"


"Afgelopen woensdag ben ik meegeweest met de natuurfotowandeling in het Lauwersmeergebied. Samen met een deel van onze fotoclub, het was een mooie en ook gezellige avond. Mooie foto's gemaakt. Bedankt, en ik ga vast nog een keer weer mee op 1 van de andere tochten."


"We hebben een leuk weekend gehad. We hebben bruikbare tips en adviezen van je gekregen. Goed kunnen experimenteren en daarnaast heb je onze vogel en plantenkennis op een hoger niveau weten te tillen. Nogmaals bedankt."


"Bedankt voor de gezellig dag zaterdag en de fijne samenwerking. Het was een topdag en ik heb er nog een paar leuke kennissen aan overgehouden. Erg leuk om mijn eigen omgeving eens met andere ogen te bekijken."


"Een heerlijk ontspannen wandeling, afgelopen zaterdag 24 mei in het Drents-friese Wold. Leuk om de verhalen te horen, de tips te krijgen en in je enthousiasme over vogels te mogen delen. Het ontbijt na afloop was prima verzorgd."


"Afgelopen woensdag hebben we fotograferend door de bossen bij Oranjewoud gelopen. Namens de 13 deelnemers die mee hebben gedaan kan ik zeggen dat het een groot succes was. Alleen maar positieve reacties. Het was zowel heerlijk ontspannend als leerzaam. Nu weten we voor altijd hoe de TjifTjaf en de Gekrulde Rietstaartmus klinkt;) Een echte aanrader en zeker de moeite waard om nog eens te doen."


"Gisteren 19 april genoten van de natuurfotowandeltocht in Appelscha. Niet alleen heeft Meindert mij de fijne kneepjes bijgebracht van de fotografie, maar de natuur en vogels zijn ook goed aan de orde geweest. Ik vond het een prachtige leerzame dag.
Als je van de natuur en fotografie houdt en je net al mij het je steeds niet lukt dat ene plaatje te schieten dan is deze wandeling zeker een aanrader."


"Even een berichtje vanuit Groningen. We hebben op 23 februari op Schier een hele leuke dag met je beleefd. De zon leek eerst nog door te komen, maar liet ons helaas toch een beetje in de steek. Ondanks dat was het een hele leuke dag. Heerlijk gegeten en lekker ver gewandeld over het strand, zodat we heel goed hebben geslapen. Veel tips van je gekregen voor het fotograferen. Dus ook nog wat opgestoken die dag. Kortom: een onvergetelijke dag! Bedankt voor alles en wellicht tot ziens!"


"Heel erg bedankt voor de rondleiding door het prachtige landschap van Schiermonnikoog. We hebben erg veel bijgeleerd over wat de natuur allemaal te bieden heeft. Ik hou je op de hoogte van mijn afstudeerproject over het gebied."


"Ik heb vanochtend genoten. Veel ideeën opgedaan. Het is voor mij weer een nieuwe aanmoediging om veel te fotograferen. Ondanks de herfstachtige wind was het bemoedigend om toch een heleboel tekenen van de lente te zien en te horen. Bedankt en tot ziens."


"Ben weer meer te weten gekomen over mossen, vogels,torren, sluitertijden en diafragma, eens een andere positie, belichting, gebruik statief: kortom een hele leerzame ochtend!"


"Wat hadden we een geluk vanochtend met het weer! Zo'n sprookjesachtig Zwanenwater.... dat was echt genieten! Wij (de drie analoge dames) moeten nog even ouderwets wachten op het resultaat... Maar er zal vast iets heel moois bij zitten. Bedankt voor de inspirerende ochtend, en wie weet tot ziens?"


"Het is heerlijk om tijdens een natuurfotowandeling weer even helemaal te 'landen' en tot rust te komen, ondertussen mooie(re!) foto's te maken, en ook nog te vernemen van jou welke vogel daar fluit of welke plant dat nou is. De Natuurfotowandelingen en Onthaasten&Genieten zouden gewoon opgenomen moeten worden in het basispakket van de zorgverzekering!"


"Bedankt voor de leuke en informatieve wandeling in Appelscha gisteren. Het is zeker voor herhaling vatbaar!"


"We willen jullie van harte bedanken voor een super weekend op de boot! We hebben veel foto's gemaakt en het was erg leerzaam! Ik zag dat je ook al foto's op je site had staan van afgelopen weekend op de Confiance. Heel erg leuk."


"We hebben een uiterst aangename en leerzame dag gehad. Zo'n mooi gebied, zo dichtbij huis, wat heerlijk!"


"Bedankt voor de fijne morgen in het Lauwersmeergebied. Het is daar prachtig, ik heb veel foto's gemaakt, maar zeker de helft weggegooid. Oefening baart kunst heb je ons geleerd.
Bekijk het eens van een andere kant, ga er eens boven staan of juist onder liggen.
Een leuke groep mensen, erg enthousiast bezig met het maken van foto's. Ik kom zeker een keer weer en zal ook aan een ieder die het horen wil vertellen hoe leuk het is."


"Op zondag 18 september hebben wij een leuke wandeling gemaakt in het gebied van het Lauwersmeer. Nog nooit zulke mooie foto's gemaakt! Ook heb je ons veel vertelt over dit specifieke gebied en de flora en fauna ervan. Veel succes verder met je wandelingen, boottochten en ook met de website! (Mijn tip: breng nog wat kleur aan!) Groeten van ons allemaal."


"Vond de Natuur Foto Wandeling in het Lauwersmeergebied vanmorgen erg geslaagd ! Voor herhaling vatbaar hoor! Hou me maar op de hoogte van evt. andere foto wandelingen & workshops want ik vind dat je goed uitlegt en goede tips geeft. Was een leuke dag !"


"Bedankt voor de wandeling gisteren in het Lauwersmeer. Een selectie van de foto’s staat inmiddels op de site. Onder ‘home’ heb ik een verwijzing naar jouw website geplaatst."


"Bedankt voor de wandeling van vanochtend; ik heb er erg van genoten en ook het nodige opgestoken."


"Afgelopen zaterdag ben ik mee geweest met de Foto Natuurwandeling in het Lauwersmeergebied. Ondanks de koude (eerst)was het een zeer geslaagde ochtend. Je vertelt leuk in informatief over de natuur en het fotograferen! En doordat de wandeling in een rustig tempo verloopt, heb je genoeg tijd om op je gemakt te fotograferen en vragen te stellen. Ik vond het bijzonder om de Schotse Hooglanders en de Koninks paardjes te zien! Ik ga zeker vaker mee.....vond het erg leuk !"


"Mede dankzij het mooie weer heb ik vorige week zondag erg genoten van de natuurfotowandeling op Schier. De tips die ik van jou kreeg ga ik zeker toepassen.
Ook de schriftelijke informatie aan het eind van de dag is handig om alles nog eens rustig door te lezen.
Heb je intussen de foto gezien waarmee ik deze prijs had gewonnen? Het mag duidelijk zijn dat ik beslist geen spijt heb van mijn keuze.
Nogmaals hartelijk bedankt!"


"Was een mooie wandeling gisteren (zondag 16 oktober) op Schier. De start door de polder was verrassend. Naast ganzen vlak bij de weg veel vogels in de bossages gespot. En in de duinen natuurlijk zeer veel, laag bij de grondse, details kunnen waarnemen. En complimenten dat je zulk mooi weer had weten te regelen. Tot een volgende keer."


"Ik heb zo genoten vanmorgen bij de wandeling. Lekker relaxt, alle tijd om foto's te maken. En hoe je alles vertelt is top. Ik ga zeker eens vaker mee met een wandeling.
Bedankt voor de hele leuke ochtend."


"Was een mooie wandeling gisteren (zondag 16 oktober) op Schier. De start door de polder was verrassend. Naast ganzen vlak bij de weg veel vogels in de bossages gespot. En in de duinen natuurlijk zeer veel, laag bij de grondse, details kunnen waarnemen.
En complimenten dat je zulk mooi weer had weten te regelen."


"Afgelopen zaterdag ben ik mee geweest met de Foto Natuurwandeling in het Lauwersmeergebied. Ondanks de koude (eerst) was het een zeer geslaagde ochtend. Je vertelt leuk en informatief over de natuur en het fotograferen! En doordat de wandeling in een rustig tempo verloopt, heb je genoeg tijd om op je gemak te fotograferen en vragen te stellen. Ik vond het bijzonder om de Schotse Hooglanders en de Koninks paardjes te zien! Ik ga zeker vaker mee.....vond het erg leuk !"

Reactie van een deelnemer:

Was een mooie wandeling gisteren (zondag 16 oktober) op Schier. De start door de polder was verrassend. Naast ganzen vlak bij de weg veel vogels in de bossages gespot. En in de duinen natuurlijk zeer veel, laag bij de grondse, details kunnen waarnemen. En complimenten dat je zulk mooi weer had weten te regelen. Tot een volgende keer.

Binnenkort

Geen komend evenement!

Waarmee mag ik u van dienst zijn?

Meindert van Dijk

 • Een professionele foto voor uw website, een magazine of een ander informatiemedium?
 • Een ontspannende Natuurfotowandeling in een schitterend natuurgebied?
 • Een leerzame fotoworkshop?

Belangstelling? Mail of bel mij!
Tel. 06-46264523

Meindert van Dijk
Fotograaf | Natuurgids | Levensgenieter

Binnenkort

Geen komend evenement!

Bekroond met Waddengoud

Keurmerk Waddengoud

Sinds 2010 beschik ik over het Keurmerk Waddengoud vanwege mijn:

 • Fotografie, geïnspireerd op het Waddengebied
 • Natuurfotowandelingen in het Waddengebied

Meer hierover op de pagina 'Bekroond met Waddengoud'.

Tekenradar.nl - Actuele informatie over teken en de ziekte van LymeWees alert op teken in tuin en natuur!

Ga naar boven