Foto van een Japanse oesterbank op de Engelsmanplaat in de Waddenzee met op de achtergrond de klipper Najada.

In samenwerking met 'Gekruid & Geroerd' en 'Zandbank Zeilcharters' bereid ik een combi-dagtocht voor waarbij we in een ontspannen(de) sfeer kunnen wandelen, fotograferen en genieten in het schitterende en unieke Werelderfgoed Waddenzee. Een datum is nog niet bekend. Deze is onder meer afhankelijk van de voortdurende veranderende hoog- en laagwatertijden.

Voorlopig wort gedacht aan het volgende programma:

Vanaf Lauwersoog varen we met de traditionele klipper Najade vanaf Lauwersoog de weidse Waddenzee op in de richting van de Engelsmanplaat. Onderweg genieten we van de rust en de stilte in dit onmetelijk uitgestrekte natuurgebied. We kunnen het voortdurend wisselende landschap fotograferen met de vaak indrukwekkende wolkenluchten.

Grote kans dat we tijdens het varen zeehonden tegenkomen, lui liggend op een zandplaat of verrassend dichtbij opduikend naast het schip. Afhankelijk van het seizoen kunnen we ook grote groepen steltlopers en andere vogels zien overvliegen of fouragerend op de zandplaten en mosselbanken.

Wie wil mag schipper Hans Vlasbloem helpen helpen bij het zeilen met sfeervolle zeilschip. Zoals het heisen van de zeilen en het sturen met het grote stuurwiel. In de loop van de ochtend begint Janet Frieling met het voorbereiden van een smakelijk lunch, waarbij verse producten uit en rond de Waddenzee worden gebruikt.

Close-up van de grillig gevormde schelpen van de Japanse oester.

Na de lunch verlaten we de Najade. We lopen - mogelijk eerst nog even door laag water - over de droogvallende zandbodem de Engelsmanplaat op. Op het eiland maken we een wandeling, waarbij we ook alle tijd nemen om rustig te kunnen fotograferen. We kunnen hier overzichtfoto's maken, maar ook detail- en makrofoto's. Benut de vloeiende lijnen, die we op het eiland zien. Of probeer eens de fraaie, grillig gevormde schelpen van de Japanse oester  op een creatieve manier in beeld te brengen (zie foto).

[Tekst wordt vervolgd]