Sinds 2008 publiceren biologen van natuurorganisaties en kennisinstellingen dagelijks twee berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur in Nederland op Natuurbericht.nl. Op 26 november 2015 is Natuurbericht.nl overgegaan naar Naturetoday.com. Nature Today heeft net als Natuurbericht het doel de samenleving te informeren over actuele gebeurtenissen in de natuur door gebruik te maken van:
- Resultaten uit bestaande ecologische monitoringprogramma’s;
- Aanwezige ecologische kennis bij natuurorganisaties en kennisinstellingen;
- Nieuwe programma’s en ICT-technologieën voor analyse, voorspelling en (live) visualisatie van gebeurtenissen in de natuur.
De visie van Nature Today is:
Door het publiek en specifieke doelgroepen continu en actief te informeren over actuele ontwikkelingen in de natuur wordt de verbondenheid met, kennis over en waardering voor de natuur versterkt en is men meer gemotiveerd om actief bij te dragen aan monitoring, beheer en behoud van natuur.
Nature Today houdt ons op de hoogte van de actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Biologen geven ons dagelijks informatie over onder andere vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Nature Today is voortgekomen uit Natuurbericht.
-
Op 5 december was het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakte de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de Nederlandse bodemdieren in 2023 bekend. De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87 procent van de tuinen gespot. De Friese hoofdstad Leeuwarden kreeg de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar.
-
Kardinaalsmuts met roze vruchten, en kleine sneeuwballen stuiteren door de bomen.
-
Zie jij in jouw omgeving kansen om biodiversiteit te versterken? Wil je als bewoners samenwerken met jouw gemeente, provincie, of waterschap om dit aan te pakken? Ben je benieuwd naar mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het beheer? Het zogenaamde uitdaagrecht biedt hier kansen voor. Op 13 december is er een webinar over uitdaagrecht vanuit de Groene Bondgenoten.
-
Vogels eten bessen en zorgen daarmee vaak voor de verspreiding van zaden. Bessen zijn goed voedsel voor vogels en de plant kan door de vogels zijn zaden verspreiden. Toch is de relatie tussen bessen en vogels niet altijd een win-win situatie. Maar daar is wat aan te doen!
-
Soms kom je ze tegen, duivelseieren! Daar komen geen duivels uit gekropen, maar wel stinkzwammen. Op een excursie naar de zeeduinen werden ze ook gevonden. Op deze locatie zijn duivelseieren meestal van de Duinstinkzwam. Meestal, want je komt hier ook wel eens Grote stinkzwammen tegen. Die kans is niet groot, maar hoe kom je erachter met welk duivelsei je te maken hebt?
-
Grote zilverreiger stapt door het water en ringslang is hoog en droog weggekropen.
-
Het plantseizoen is aangebroken. Dat betekent dat er de komende maanden weer veel bomen en struiken de grond in gaan. Om de vaak verzuurde bodem te herstellen, planten we vaak een aantal rijkstrooiselsoorten mee. Soorten zoals de winterlinde en ratelpopulier, die met hun goed verterende blad de bodem helpen herstellen. Echt arme bodems kun je met zogenaamde kwartiermakers een eerste zetje geven.
-
In de droge duinen hinderen diverse overlast gevende soorten, zoals de invasieve exoten bezemkruiskruid, Amerikaanse vogelkers, mahonie, rimpelroos en dwergmispel, zowel de natuurkwaliteit als -ontwikkeling en het beheer. Voor deze soorten geldt dat de kans op effectieve bestrijding vaak wordt gemist, en is de juiste aanpak vaak onduidelijk. Een nieuw onderzoek moet hierin meer inzicht geven.
-
Zijn alle egels al in winterslaap? En fuut heeft winterse coupe.
-
Wat op het eerste gezicht geslaagd leek, een uiterst zorgvuldig uitgevoerde verwijderingsoperatie van een populatie marmerkreeften uit een tuinvijver in Grou, Friesland, lijkt net te laat gekomen te zijn. De patiënt is vooralsnog genezen, maar ondertussen blijken twee waterpartijen in dezelfde buurt te zijn gekoloniseerd door de uitheemse rivierkreeft.