Sinds 2008 publiceren biologen van natuurorganisaties en kennisinstellingen dagelijks twee berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur in Nederland op Natuurbericht.nl. Op 26 november 2015 is Natuurbericht.nl overgegaan naar Naturetoday.com. Nature Today heeft net als Natuurbericht het doel de samenleving te informeren over actuele gebeurtenissen in de natuur door gebruik te maken van:
- Resultaten uit bestaande ecologische monitoringprogramma’s;
- Aanwezige ecologische kennis bij natuurorganisaties en kennisinstellingen;
- Nieuwe programma’s en ICT-technologieën voor analyse, voorspelling en (live) visualisatie van gebeurtenissen in de natuur.
De visie van Nature Today is:
Door het publiek en specifieke doelgroepen continu en actief te informeren over actuele ontwikkelingen in de natuur wordt de verbondenheid met, kennis over en waardering voor de natuur versterkt en is men meer gemotiveerd om actief bij te dragen aan monitoring, beheer en behoud van natuur.
Nature Today houdt ons op de hoogte van de actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Biologen geven ons dagelijks informatie over onder andere vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Nature Today is voortgekomen uit Natuurbericht.
-
Het ene moment te droog, dan te nat: op de zandgronden van de Achterhoek komen alle uitersten voorbij. Daarom werken provincie Gelderland en waterschap Rijn & IJssel op allerlei plekken aan een klimaatrobuuster watersysteem. In Aalten werden meteen natuurontwikkeling, landbouwstructuurverbetering en recreatie meegenomen. Lokale agrariërs gaan het gebied beheren. Vijf betrokkenen aan het woord.
-
Plan Boom Utrecht heeft met steun van de provincie Utrecht 15.000 gratis boompjes uitgedeeld aan meer dan 40 boeren en andere grondeigenaren. Dankzij de actie kunnen inwoners hun woonomgeving groener maken. Het gaat om inheemse boompjes waarmee een landschapselement kan worden aangelegd.
-
Drieteenmeeuw veel gezien en speur naar de bruinvis.
-
De energietransitie kan in conflict komen met vleermuizen en hun levenscyclus, bijvoorbeeld door na-isolatie, duurzaamheidsrenovatie, windturbines, zonnepanelen en verlichting. Deze energietransitie is nodig om de uitstoot te verminderen, energie en kosten te besparen en milieuvriendelijker te worden. Samenwerking met vleermuisdeskundigen is nodig om de vleermuissoorten te beschermen.
-
Het aantal eendenkooien in Nederland loopt terug. Het ambacht van kooiker en samen met hem, de kennis over het beheer, dreigt te verdwijnen. Natuurorganisaties en beheerders hebben de belangrijke rol om de eendenkooien en het kooibedrijf in stand te houden. Tijdens deze Veldwerkplaats krijg je inzicht in de waarde van de eendenkooien, en praktische kennis over beheer, herstel en kosten.
-
Afgelopen vier jaar hebben 115 zeer gemotiveerde agrariërs nacht- en dagvlinders geteld op hun boerenbedrijf. Zij verzamelden hiermee belangrijke informatie over de vlinderstand op het platteland. Door nachtvlinders te monitoren op erf, regulier beheerde percelen en percelen met een natuurmaatregel toonden zij de positieve invloed van natuurvriendelijke maatregelen aan op hun bedrijf.
-
Winters duet van de bosuil en voorjaarsuilen ‘stropen’.
-
Tijdens een wandeling in de duinen troffen we een iepenstronk aan die volledig overdekt was met Viltig judasoor. Niet alleen de stronk zelf, maar ook een aantal elfenbankjes werden vrijwel verdrongen en bedekt. Een prachtig gezicht om zo laat in het seizoen nog zo’n grote rubberachtige deken van trilzwammen tegen te komen! Vooral de verschillende kleuren van de elastische hoedjes vielen op.
-
De deelname aan de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling was ook dit jaar weer enorm. Bijna 140.000 mensen telden afgelopen weekend meer dan 2 miljoen vogels! Vogelbescherming was dit jaar vooral benieuwd hoe de groenling het zou doen, omdat deze soort al jaren fors afneemt in het stedelijk gebied. Dat beeld wordt helaas bevestigd in de telling.
-
Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing één van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is één van de landen die kampt met productiviteitsverlies.